«Εμείς οι Έλληνες οι Βλάχοι»

Posted: 19/01/2011 in Uncategorized

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΥΓΟΥΡΗΣ

«Εμείς οι Έλληνες οι Βλάχοι»

«Είμαστε Έλληνες και είμαστε Βλάχοι.  Ελληνόβλαχοι». Ίσως κάποιοι άλλοι, Βαλκάνιοι, αντέγραψαν τον τρόπο ζωής τους. Αλλά δεν γίνανε ίδιοι ούτε μαζί τους, ούτε με την ιστορία τους. Η περηφάνια της φυλής. Όσο και αν τους αρνούνται κατά διαστήματα την ελληνικότητα, οι Βλάχοι επιμένουν, αγωνίζονται να διατηρήσουν αυτή την ελληνικότητά τους και να προσφέρουν στη μητέρα πατρίδα.

Έλληνες των Βαλκανίων είναι, δικοί μας Έλληνες. Που απλώθηκαν ακόμα ποιο πέρα στην Νότια Ευρώπη. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, παρότι χρησιμοποιούσαν για ευκολία στις μετακινήσεις τους άλλες γλώσσες και την καθαρά βλάχικη – αλλά δυστυχώς προφορική – χρήσιμη γλώσσα, η Ελληνικότητα ήταν στάση ζωής. Ανεξάρτητα πνεύματα, έξυπνα, δημιουργικά, μαχητικά όταν χρειάζονταν ασχολήθηκαν με το εμπόριο, είχαν μεγάλα κοπάδια με ζωντανά που τα μετακινούσαν για αναζήτηση τροφής σε διάφορα μέρη. Αρνούνταν να μπουν στα καλούπια που προσπάθησαν οι αυτοκρατορίες και τα εθνικά κράτη αργότερα να τους επιβάλλουν. Ήταν συνέχεια ταξιδιώτες. Γιατί η Βλαχιά είναι ένα ταξίδι μόνιμο και όμορφο. Τους αγαπήσαμε. Η προσφορά τους στην Ελλάδα ήταν και παραμένει μεγάλη. Είτε ως ευεργέτες, είτε ως αγωνιστές και ήρωες σε εθνικές εξεγέρσεις, είτε ως δημιουργοί, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ποιητές. Στη παγκόσμια Ελλάδα του πνεύματος, οι Βλάχοι έχουν τη δική τους εξέχουσα θέση. Σημαντική και η παρουσία της γυναίκας μέσα στη Βλάχικη κοινωνία. Μια γυναίκα που αγωνίζονταν να κρατήσει δυνατό το θεσμό της οικογένειας, να στηρίζει τον άντρα στις προσπάθειες, την εργασία του και να μείνει Ελληνίδα. Έξυπνη, δυνατή, αγωνίστρια, μητέρα. Αλλά και δημιουργός, καλλιτέχνης, άνθρωπος του πνεύματος. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, με την αναμόχλευση από ομάδες συμφερόντων σχέσεων των Βαλκανίων και της Νότιας Ευρώπης, γίνεται πάλι μια προσπάθεια – που ευτυχώς δεν βρίσκει πολλούς τιμητές- να αναγεννηθεί θέμα αμφισβήτησης της Ελληνικότητας των Βλάχων. Επειδή καλύτερο όπλο και απάντηση σε αυτό είναι η καλή  και αντικειμενική θεώρηση της ιστορίας, μέσα από το αξιόλογο αυτό συγγραφικό πόνημα, θα βρούμε όλα εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν τη γέννηση και την πορεία των Βλάχων μέσα στο χρόνο,  την προσφορά τους στην Ελλάδα και τον πολιτισμό, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους που τους κάνουν ξεχωριστούς καθώς και πρόσωπα που χάραξαν με την παρουσία τους την πορεία της Ελλάδας μέχρι τον 21ο αιώνα. Μια αξιόλογη προσέγγιση που μπορεί να φανεί χρήσιμη στον ιστορικό και μελετητή, όσο και στον απλό αναγνώστη που θέλει να γνωρίσει μια άλλη πτυχή της Ελλάδας και των ανθρώπων της.

Γιάννης Βέλλης

  • Το κείμενο αφορά το βιβλίο του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΖΥΓΟΥΡΗ, εισαγωγικό σημείωμα έκδοσης από Γιάννη Βέλλη. Πληροφορίες για το βιβλίο στο Σύλλογο Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας Αττικής «ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΑΙΑ», Email: syl.hp.apeiros_gaia@hotmail.com  ή Νικόλαος Ζυγούρης Κιν.: 6974 241860

Σχολιάστε