Πρωτοβουλία καλών προθέσεων

Posted: 25/07/2017 in Uncategorized

καρυωτακηςφωτο

ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ: «Εκδηλώσεις μνήμης Κώστα Καρυωτάκη – ΠΡΕΒΕΖΑ 2018».

Με αφορμή τα 90 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ποιητή στην Πρέβεζα. Οι εκδηλώσεις, θα μπορούν να εμπλουτίζονται κάθε χρόνο μέσα από τη συνεργασία Δήμου, Συλλόγων, Φορέων, κινήσεων πολιτών. Όσοι συμμερίζεστε, αυτή την προσπάθεια, μπορείτε να προωθήσετε την πρόταση στο προφίλ, την ομάδα, τη σελίδα σας, το περιοδικό, την εφημερίδα σας.
Πρωτοβουλία καλών προθέσεων, με σεβασμό στον Κώστα Καρυωτάκη και το έργο του. Ώστε η Πρέβεζα, κάθε Ιούλιο, από το 2018 και μετά, να είναι τόπος συνάντησης ποιητών, λογοτεχνών γενικότερα, απ΄όλο τον κόσμο.

Γιάννης Βέλλης
jvellis@gmail.com

Υ.Γ. Θέλω να πιστεύω ότι ο Δήμος Πρέβεζας, οι πολιτιστικοί Σύλλογοι & Σωματεία της Πρέβεζας, όλοι οι φορείς, τα ΜΜΕ της πόλης, θα συμφωνήσουν στις κοινές εκδηλώσεις μνήμης για τον Καρυωτάκη, όπως και στο πλαίσιο καθιερωσής τους σε ετήσια βάση.
————————————————————————————-

Δήμος Πρέβεζας
http://www.dimosprevezas.gr

k.jpg

Πιστεύω ότι κατά βάθος η Πρέβεζα, ο κόσμος της, δεν «έβλεπε» παλιά τον ποιητή Καρυωτάκη, αλλά ένα δημόσιο υπάλληλο που αυτοκτόνησε στην πόλη και την εξέθεσε προς τα έξω. Πολύ περισσότερο, όταν ακούστηκε ότι ήταν μεγάλος ποιητής και έρχονταν να δουν τα Μ.Μ.Ε. της εποχής τι έγινε και «πόσο έφταιγε» η Πρέβεζα στην τελική του απόφαση.

Η αλήθεια είναι -κατά τη γνώμη μου πάντα-ότι η Πρέβεζα είχε απελευθερωθεί σχετικά πρόσφατα από τους Τούρκους, ήταν λιμάνι, δέχθηκε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και δεν είχε αποκτήσει ακόμα ούτε πραγματική πολιτική συνείδηση, ούτε φυσικά πολιτιστική. Μετά τον Καρυωτάκη απέκτησε -σταδιακά- και τα δύο. Σήμερα έχουμε μια πόλη καμάρι για την Ελλάδα, που τη θαυμάζουν έλληνες και ξένοι. Παράγει πολιτικό λόγο, πολιτιστικό έργο και για αυτό πρέπει το έργο του Καρυωτάκη, το οποίο είχε ολοκληρωθεί όταν έφτασε στην Πρέβεζα να προβληθεί εδώ που έζησε τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Παράλληλα με το πολιτιστικό υπόβαθρο που έχει η πόλη, να γίνει κι ένα κέντρο λόγου, με τις εκδηλώσεις κάθε χρόνο, ώστε λογοτέχνες από την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο να έρχονται στην Πρέβεζα, να παρουσιάζουν τις σκέψεις τους, το έργο τους, τις τάσεις της σύγχρονης λογοτεχνίας, τις μελέτες πάνω στη λογοτεχνία, κ.ά. Γιάννης Βέλλης

———————————————————————————————
«Εκδηλώσεις μνήμης Κώστα Καρυωτάκη – ΠΡΕΒΕΖΑ 2018»

Οι εκδηλώσεις (εφόσον γίνουν) θεωρούμε ότι είναι προτεραιότητα του Δήμου Πρέβεζας και των Συλλόγων, συνδιοργανωτών. Προτείνουμε μια σειρά, ως βοήθεια στο διάλογο μεταξύ τους. Όχι ως προϋπόθεση ή απαίτηση. Ο μήνας Ιούλιος θεωρούμε ότι είναι ιδανικός γι’ αυτές.

1. Τριήμερο συνέδριο για τον Κώστα Καρυωτάκη και το έργο του. Υπό την αιγίδα του Δήμου, της Περιφέρειας, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ – ΤΕΙ), Λογοτεχνικών Συλλόγων από την Ελλάδα και την Κύπρο.
2. Την 21 Ιουλίου, πορεία μνήμης από την οικία στο σημείο της αυτοκτονίας του. Ανάγνωση ποιημάτων. Ταμπλό με ποιήματα του τυπωμένα και φωτογραφία του στο σημείο αυτό, σε όλο το διάστημα των εκδηλώσεων.
3. Προβολή στο χώρο του πάρκινγκ, στο λιμάνι, φωτογραφιών, αποσπασμάτων από σειρές, ντοκιμαντέρ ή ταινίες που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τον Καρυωτάκη και το έργο του. Παράλληλα τραγούδια, από στίχους του.
4. Πρεβεζάνοι ποιητές & ποιήτριες. Τριήμερες εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης. Αναφορές με βιογραφικά και αναγνώσεις ποίησης.
5. Λογοτέχνες της Πρέβεζας. Από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα. Διήμερη έκθεση βιβλίων τους, βιογραφικά, φωτογραφίες τους.
6. Η Κλεαρέτη Δίπλα-Μαλάμου (1897-1977), ποιήτρια και πεζογράφος, γεννήθηκε στην Πρέβεζα. Παρουσίαση του έργου της. Έκδοση βιβλίου με τα σημαντικότερα ποιήματά της, από τη βιβλιοθήκη του Δήμου Πρέβεζας. Φιλολογική συνάντηση των εκπαιδευτικών της πόλης. Παρουσίαση εργασιών για την ποιήτρια.
7. Φωτογράφηση της Πρέβεζας, από ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους. Θέμα: “Η Πρέβεζα που δεν είδε και δεν έζησε ο Κώστας Καρυωτάκης”. Παρουσίαση των καλύτερων φωτογραφιών σε έκθεση που θα ταξιδεύει -φιλοξενούμενη- σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από την ίδια την Πρέβεζα.
8. Δήμος Πρέβεζας – Δήμος Τρίπολης. Συνάντηση τοπικών πολιτιστικών συλλόγων & συνεργασίες δράσεων για τον πολιτισμό.
9. Κλείσιμο εκδηλώσεων με συναυλία. Κάλεσμα τραγουδιστών και μουσικών από την Ελλάδα και την Κύπρο, φίλων του έργου του Κώστα Καρυωτάκη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s